Fishing on Orfű / Ezt halásztuk

Day 1. (2018.06.21. Csütörtök)

A 2008-ban Lovasi András által megálmodott Fishing on Orfű mára már kétségkívül kinőtte magát. Már jó pár éve folyamatosan összejött a teltház így ez idén sem volt meglepő. A bérletek már hónapokkal a fesztivál kezdete előtt elfogytak. Ez köszönhető a jól összeválogatott fellépőknek és a rengeteg kísérő program minőségének egyaránt.

Bár a korábbi cikkekből is kiderült mennyire vártuk már, végre eljutottunk.
Én idén jártam itt először, és most, hogy vége egy kis élménybeszámolóval tértem vissza.
Mit is lehetne írni, azt hiszem az egyik legkedveltebb hazai fesztiválról. Sajnos az első napot ki kellett hagynunk, de csütörtökre már mi is megérkeztünk. Természetesen tülkön ülve vártuk, hogy odaérjünk, ezért már hajnalban elindultunk. A hosszú vonatút, aztán a kacskaringós út Pécsről Orfűre kicsit elfárasztott, de a taxiból kiszállva, megpillantva a fesztivál bejáratát, rögtön visszatért a jókedvünk. Körülbelül délre értünk le és persze akkor már hihetetlenül meleg volt, így a sátor felverése után indultunk is a strandra.
Miután rendesen kipancsoltuk magunkat ideje volt ellátogatni első és egyben számunkra egyik legkedvesebb zenekarunk koncertjére a CSAKNEKEDKISLÁNYRA.

CSAKNEKEDKISLÁNY
“Nem vergődöm, nem én, a te szíved a tiéd és az én szívem az enyém!”

A Csaknekedkislány egy négytagú tánczenekar. A szövegeikben ‘80-as évek magyar undergroundja a meghatározó míg zenéjükre  főleg az ‘50-es évek rockabilly illetve, késői ‘60-as pszichedelika volt nagy hatással.

Ahogy azt már korábban is olvashattátok a zenekar a top10-es listánkban is szerepelt, bár elözőleg a 9. helyre soroltam, nálam tuti feljebb kerültek a listán. A koncert előtt 2 srác kérdezte, hogy hallottunk-e már a zenekarról, meglepődve fogadták a választ, hogy a kedvenceink közé soroljuk és miattuk jöttünk le már csütörtökön, mondván milyen durva, hogy nők is meghallgatják őket, amikor szerintük ez “férfizene”. Nekem mindegy, legyen tánc! Hozzáfűzném még, hogy szerintem a Csnk szövegei egyszerűek, őszinték, mégis mély jelentéssel bírnak és mindez  humorral fűszerezve teszi még élvezetesebbé a zenéjüket, ami akaratlanul is megmozdít.

Kezdésként eljátszották a “Ha el akarsz hagyni” című számukat, ami személyes kedvencem, így ennél jobb indítást  képzelni sem tudtam volna. Ezután persze több ismert nagy kedvenc is felcsendült, mint pl.: Tihany, Falábú nő és a Három férfi (Nyúl, Róka, Farkas) c. számok is. A  rajongók hamar megtöltötték a teret és volt is tánc de még milyen. Rengetegen voltak minden korosztályból. Tánc,tánc,tánc. Számunkra nem is indulhatott volna jobban a fesztivál. Nagyon jól szórakoztunk és levezettük a szerelmünket. Köszi, hogy vagytok.

 

Quimby
“Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös!”

Azt hiszem, őket nem kell nagyon bemutatni, hisz 1991-ben alakultak. Azóta hívták már őket alternatívnak és undergroundnak, de ma már a mainstreambe sorolják őket. Szintén nagy kedvencről van szó. A Quimby zseniális. A nagyszínpadon játszottak, ami korán már kezdés előtt megtelt kicsikkel, nagyokkal. Mi is próbáltunk időben érkezni, de így is elég távolról sikerült nyomon követni a koncertet. Játszottak mindenfélét a régi és új albumokról egyaránt. Számomra örök két nagy kedvencem tőlük a “Legyen vörös” és a “Magam adom” is felcsendült.
Köszönjük!  Nektek megadjuk magunkat.

Akkezdet Phiai + Amoeba
“Most két fa faun ott est-éj JEL. Most a szív faragott testékSZER.”

A formáció tagjai, Saiid (Süveg Márk) és Újonc (Závada Péter) 1996-ban álltak össze, akkor még főleg csak zeneszerzéssel foglalkoztak, majd angol nyelven kezdtek szövegeket írni. Később azzal próbáltak egzisztenciát teremteni, ami a legjobban foglalkoztatta őket, ami elmondásuk szerint a magyar nyelv és szó. Akkezdet Phiai saját világa eléggé távol áll a “mainstream”-től. A figyelmesebbek hamar észreveszik, hogy nevükben elrejtettek két k kortás költészet jelet, nem véletlenül hiszen Závada Péter is kortárs költő.


A Tasmán Ördög színpadon léptek fel az Amoeba zenekarral. Róluk meglehet, hogy többen nem is tudjátok, de már láttátok élőben, hiszen Akkezdet Phiai koncerteken ők az élő zenekar a rapduó mögött. A zenekar koncertjeit az improvizatív jazz, funk és hiphop jellemzi.
Én nem igazán ismertem korábban egyik formációt sem, Saiid nevét viszont már többször is emlegettük. Hiszen az Elefánttal is van egy közös számuk a Faun, aminek a szövegét hallhattuk is a koncerten. Ha mást nem is, de azt még én is kívülről fújtam. Na, meg persze itt sem maradt el a tánc és a szórakozás.
Köszönjük, az igazság nem lesz lekésve.

 

Természetesen ellátogattunk még A tűzhöz közel színpadhoz is, ahol Beck Zoli és Sárközy Papa (30y) Pódiumestjét hallgattuk. Rengetegen voltak, így mi már csak a színpad mögött egy fánál húztuk meg magunkat és onnan élveztük a zenét. Majd miután a kedves, hangulatos, égőkkel kivilágított ezáltal még romantikusabbá tett helyen kicsit megnyugodtunk a sok tánc után, ismét indulhattunk tovább. Elmentünk tehát tombolni egyet a Supernem koncertjére is. Írnék róluk is többet, de mit mondhatnék, a fesztiválon folyt a bor rendesen és már el is fáradtunk az első nap végére. De az biztos, hogy mind a két koncertet nagyon élveztük és a Supernemen kiugráltuk magunkat, felhasználva az összes maradék energiánkat, majd mentünk is újra töltődni, kipihenni magunkat a következő napra, amiről a későbbiekben ugyanitt olvashattok.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.